Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Alla dagar 08-19

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
010 498 99 99

Kundservice

Vard. 09-19 Lörd. 10-15

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
010 498 99 99
Mina Sidor
|

Plankmönster

Utseende på ett trägolv påverkas av en rad faktorer, som träslag, kvistar och ådring med mera. Trägolv tillverkas i olika mönster. 1-stav, eller plank som det också kan kallas, är ett traditionellt mönster som ger ett lungt intryck. 2-stav passar bra i stora rum medan 3-stav, där stavarna är kortare ger ett mer livligt intryck.

Av Bonnier Publications2019-01-14

1-stav

1-stav är detsamma som plankgolv, ett traditionellt mönster som ger ett lungt intryck. Gemensamt för 1-stav är att ytskiktet kommer från ett och samma stycke trä, vilket återspeglar träets naturliga utseende.


2-stav

2-stav Liksom 1-stav ger 2-stav ett lugnt intryck och är därför ett bra val för golv i stora rum. Ytskiktet består av två stavar finns i olika varianter beroende på golv och tillverkare.


3-stav

För den som vill ha ett folv med mer livlig karaktär passar 3-stav bäst. Här ligger tre stavar i bredd är kortare och av olika längd. 3-stav passar oftast bäst i mindre rum


Skeppsgolv

Ett skeppsgolv har en mörkare listmarkering mellan varje bräde, vilket ger golvet dess karaktäristiska ränder. Precis som övriga golv finns skeppsgolv i olika träslag och med olika ytbehandlingar.


Övriga mönster

Förutom redan nämnda kan golv läggas i en rad andra mönster. Till de vanligaste hör holländskt mönster och fiskbensmönster, båda två klassiska och stilrena och påminner om svunna epokers praktfulla golvstilar.

Köp fiskbensparkett här »
Köp golv med holländskt mönster här »