Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Alla dagar 08-19

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
010 498 99 99

Kundservice

Vard. 09-19 Lörd. 10-15

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
010 498 99 99
Mina Sidor
|

Trägolv - Golvsorter

Massiva trägolv är inte uppbyggd i olika skikt utan består genomgående av samma träslag och går därför utmärkt att slipa om ett flertal gånger. Massiva trägolv är tillverkade för att tåla hårt slitage samt att bibehålla sitt utseende efter många år av dagligt bruk. Tillverkare tar fram det bästa träet och använder raffinerade bearbetningstekniker för att bevara dess naturliga kvaliteter så att du kan njuta av ett slitstarkt och estetiskt golv, men som ändå är ytterst praktiskt att leva med.

Av Bild och text Arredo2019-01-21

Trägolv finns i flera varianter såsom kortstavsparkett, ekplank, furuplank, brädor av barr- och lövträ, stavparkett, stjärnparkett mm.

Eftersom massivt trä är ett levande och naturligt material gör det underverk för ditt inomhusklimat. Temperaturen förblir jämn, tack vare träets naturliga förmåga att bevara värme. Det är behagligt att stå och gå på temperaturmässigt vilket ger en exklusiv känsla. De flesta träslag ändrar färgnyans efter inläggning, då de utsätts för solljus och levereras antingen obehandlat eller färdigbehandlat från fabrik.

Ett massivt trägolv kan läggas på ett plant underlagsgolv eller på ett befintligt golv. Hur golvet sedan läggs beror till stora delar på underlaget. Ibland krävs limning och vid våtutrymmen eller kök alternativt golvvärme krävs en fuktspärr.

Dock kan det vara en bra idé att ta till hantverkshjälp när man ska lägga in massiva trägolv, eftersom det krävs stor kunskap för att få det snyggt och bra.


Skötselråd

Plocka gärna upp sand- eller gruskorn dagligen. Dammsug men undvik våta rengöringsmetoder. Fukttorka med hårt urvriden skurduk vid behov, eventuellt med några droppar handdiskmedel utan ammoniak.

För att motverka alltför stora rörelser i golvet rekommenderas att temperaturen i rummet är 15-25 grader och den relativa fuktigheten 30-60 procent.


Tips

Om du lägger en dörrmatta på vardera sidan om ytterdörren får du en effektiv smutsspärr. Det mesta gruset och annan lös smuts från skorna stannar på det här viset i farstun.


Fördelar

Känns levande, mjukt och skönt att gå på. Lång livslängd, håller sig vackert länge och är omslipningsbart flera gånger. Dämpar ljud. Miljövänligt.


Nackdelar

Ju tjockare golv desto sämre leder det golvvärme. Lite krångligt att lägga in, krävs goda kunskaper eller hantverkshjälp, därmed blir det också dyrare.

Köp trägolv här »