Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Alla dagar 08-19

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
010 498 99 99

Kundservice

Vard. 09-19 Lörd. 10-15

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
010 498 99 99
Mina Sidor
|

Parkett - Golvsorter

Parkettgolv är ett klassiskt och mycket vackert golv. Det är också ett vanligt golv i våra svenska hem, särskilt när det gäller golv för vardagsrum och salonger.

Av Bild och text Arredo2019-01-21

Parkettgolv

Är ett klassiskt och mycket vackert golv. Det är också ett vanligt golv i våra svenska hem, särskilt när det gäller golv för vardagsrum och salonger.

Parkettgolv är lätt att lägga och finns i en mängd träslag i alla bredder, längder och tjocklekar. Tack vare de många olika varianterna av parkettgolv går det både att hitta en färg och ett mönster som är perfekt till det tilltänkta rummet.

Parkettgolv är i grunden ett golv av korta trästavar lagt i ett mönster. Men det vanligaste numera är ett parkettgolv som kallas lamellparkett. Ett parkettgolv av typen lamell är uppbyggt av flera lager material, där ytskiktet består av äkta trä. Lamellparkett består av ett ytskikt på minst 2,5 mm massivt trä på en träfiberplatta och golvet går därför att slipa när det blivit utslitet.

Parkettgolv finns i många olika träslag, de vanligaste är Ekparkett, Askparkett, Lönnparkett och Furuparkett.

Dagens parkettgolv är enkla att underhålla och har bra slitstyrka. Ytan på en parkett, oavsett variant, skyddas i allmänhet av en lack. Ett alternativ är att olja parketten. Moderna lacker är mycket hårda och gör att golvet håller länge, medan oljan ger ett mjukare golv. Ett oljat golv är svårare att hålla rent och är känsligare för fläckar.

Parkettgolv är färdigbehandlat med olja eller lack när du köper det. Köp parkettgolv här »


Skötselråd

Svabba inte golvet, träbaserade golv är känsliga för vatten och skall därför i första hand underhållas med torra metoder. Vid behov kan golven fuktmoppas med väl urvriden microfiberduk.

UV-oljan är slitstark och bevarar träets utseende. Kräver normalt inget periodiskt underhåll förrän efter flera års användning och oljas om vid behov.

Efter en lägre tids bruk kan en lackerad golvyta fräschas upp och skyddas med en så kallad ”refresher” (underhållslack) en eller ett par gånger per år.

Ett tips är att använda hårdvaxolja som är ett mellanting mellan lack och olja och tål mer slitage än vanlig olja. Naturoljade golv kräver ett tätare periodiskt underhåll.


Tips

Kontrollera hur brett slipskikt golvet har innan du köper! Ett golv som är 14 eller 15 mm tjockt har kanske ett slipskikt på endast 1,5 till 4-5 mm. Ju tjockare skikt desto mer kan du slipa.


Fördelar

Finns i många träslag och utförande. Lätt att lägga och går att slipa när det blivit utslitet.


Nackdelar

Trä tål inte att utsättas för en stor mängd vatten, som vid svabbning exempelvis.