Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Alla dagar 08-19

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
010 498 99 99

Kundservice

Vard. 09-19 Lörd. 10-15

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
010 498 99 99
Mina Sidor
|

Klinkergolv - Golvsorter

Klinkergolv går att få i många olika material och är lättskötta, beständiga och vackra.

Av Arredo2019-01-28

Klinkergolv är vanliga och praktiska i rum där golv belastas hårt såsom badrum, kök och hallar. Men ett vackert klinkergolv gör sig också vackert i vardagsrum, sovrum och i uterummet. De tål stor belastning och är reptåliga. På senare år har även skiffer, marmor och granit börjat att locka oss konsumenter. I de södra delarna av Europa är de en självklarhet. Men på senare år har golv av sten och klinker även blivit allt vanligare även här hemma.

Praktiska och snygga ger de en härlig atmosfär i hemmet. Väljer du att kombinera klinkergolvet med elektrisk golvvärme får du en värmekälla som håller värmen. Keramik lagrar nämligen värme under lång tid. Upplevelsen av ett varmt klinkergolv är en njutning. För att kunna användas tillsammans med golvvärme måste vattenabsorptionen understiga 6 procent.

Det finns både glaserade och oglaserade klinker att välja mellan. Glaserad klinker blir halare och glansigare i uttrycket. Den glaserade klinkern kommer därför oftare i mindre storlekar och i mosaikform. Oglaserat klinker ger en matt och mjuk känsla. Däremot är de oglaserade plattorna mer känsliga för smuts då de inte har samma skyddande yta.

Ofta blir resultatet av golvläggningen med klinker bättre om en kunnig fackman gör jobbet. Det är nämligen ett golv som kräver både kunskap och noggrannhet att lägga rätt och snyggt.


Skötselråd

Keramiska ytor är lätta att hålla rena. De flesta keramiska plattor tål rengöringsmedel mycket bra. Fogbruket kan däremot vara mindre tåligt. Du bör därför inte välja rengöringsmedel med lågt pH-värde.

Klinker som har en glaserad yta är mycket lättskött och det räcker med dammsugning och våttorkning. Vi rekommendar att impregnera fogarna eftersom dessa är svårast att rengöra.

Oglaserad klinker bör behandlas med klinkerolja eller stenimpregnering beroende på typ av platta. Fråga alltid i butiken vid köp.

Kalkavlagringar på keramiska ytor bör tas bort regelbundet. För att inte skada fogarna bör de först fuktas med vatten innan man använder ett lämpligt kalklösande medel. Skölj därefter omedelbart med rent vatten.


Fördelar

Lättskötta, beständiga och vackra. Finns i många färger och i olika storlekar.


Nackdelar

Kan kännas kallt utan golvvärme.
Köp klinkergolv här »